Radio - Bandit Radio - RixFM Radio - Lugna Favoriter Radio - The Voice Radio - Radio Match Radio - Mix Megapol Radio - Rock Klassiker Sveriges Radio - P1, P2, P3, P4, P3 Star Radio - Vinyl

Artikel, Musik som exportvara

PlayRadio

Musik som exportvara

Musikkonsert

Kan du gissa vad ABBA, Roxette, Robyn och Icona Pop har gemensamt? Samtliga är artister som har haft stor internationell succé. De är inte ensamma. Sverige har sedan länge varit en stor faktor inom musikindustrin. Man talar ofta om det svenska musikundret. Inte bara når många av våra artister toplistor runt om i världen. Flera stora artister och musiker har producerat singlar och album i vårt avlånga land.

Schlager och ABBA

Varje år bänkar sig svenskarna på lördagskvällarna för att titta på Melodifestivalen. Traditionen har många, långa år på nacken och har vuxit sig allt större. Med tiden kom också Eurovision, ett event som brukade sträcka sig över en kväll tar nu upp en hel vecka. För många artister är musiktävlingen en unik chans att visa upp sig internationellt. Med introduktionen av YouTube har också många nya upptäckt Eurovision som koncept.

En av de första artister som satte Sverige på kartar var utan tvekan ABBA. Frågar du en amerikan vad de associerar med Sverige säger de sannolikt IKEA, köttbullar och ABBA. Det var bland annat genom att delta i Melodifestivalen och senare Eurovision som denna kvartett nådde internationell succé.

Eurovision likt andra internationella mästerskap kommer med spekulationer. Vilken låt har bäst chans att vinna? Vilka låtar tar hem 12 poängaren? Hur bra var underhållningen? Eftersom mästerskap har så många faktorer kan du ta hjälp av https://se.unibet.tv/ för att se vem du kan heja på.

Var kommer musiken ifrån?

Nu undrar du kanske vad som ligger bakom det svenska musikundret. Svaret är förmodligen enklare än vad vi tänker oss. Föreningsliv och kultursatsningar. I de allra flesta städer erbjuds det möjligheter att ta musiklektioner. Du kan delta i körer, spelmanslag och skapa band. Är du med i en förening kan du söka om pengar för att bekosta replokaler.

Utöver det är det svenskarnas engelskkunskaper som påverkar. I internationella mätningar av länder utan engelska som förstaspråk kommer vi bara efter Nederländerna. Det beror mycket på att film och TV sällan är dubbat i kombination med att vi konsumerar musik på engelska. Detta gör det lätt för svenska artister att nå ut med sin musik till andra marknader.

Idag är det också enklare än någonsin att lära sig att spela ett instrument. Du kan hitta instruktioner på YouTube, googla efter tips och lektioner. Inspelningsutrustning har blivit mer tillgängligt. Det finns också flera alternativ för att skapa musik digitalt utan att behöva spela ett instrument själv.

Nya lyssningsvanor

Utvecklingen av hur vi lyssnar på musik har gått snabbt under det senaste århundrandet. För inte så länge sedan gick det bara att lyssna live. Sedan kom radion och grammofonen. Plötsligt kunde människor lyssna på musik i sitt eget hem. Från LP-skivor kom kassettbanden och sedan CD-skivorna. Idag använder de allra flesta olika streamingalternativ som Spotify eller Apple Musik.

De nya alternativen ger större frihet kring hur vi lyssnar på musik. Samtidigt minskar våra chanser att upptäcka ny musik. Där har radion fortfarande sitt överläge än idag. Kanske du tar del av vår svenska musikexport precis just nu.

120x60 px

PlayRadio Webbradio

88x31 px

PlayRadio Webbradio